Kursen är för dig som vill veta mer om italienska matkulturen, vill lära dig läsa enkla texter och tala lätta fraser. Dessutom vill du lära dig laga mat precis som italienarna gör hemma.
På kursen får du lära dig ord och uttryck
så att du kan göra dig förstådd i enkla situationer som till exempel i ett tåg i
Toscana eller på någon mataffär i Piemonte.
Det
som man lär sig får övas direkt på föreningen genom att träffa italienarna som
umgås här precis som i en liten resa i Italien.
Dessutom får du lära dig att laga mat precis
som italienarna gör hemma. På kursen berättar vi om råvarorna – det viktigaste
i italiensk matlagning – om var de kommer ifrån, vilken säsong de är godast,
var man köper dem bästa här i Sverige och tips om vilket vin passar bra maten.
Varje tillfälle börjar med lite teori (45-60
minuter), fortsätter med matlagning och sedan sitter man och njuter, äter en 3-4 rättersmiddag,
dricker ett glas vin och pratar, precis som i Italien! Medan man äter konverserar man om
kultur, resmål, historia och vardagen.
Den storsta delen av kursen är på svenska, bara en del av kursmaterial är på Italienska. Ingen förkunskap är nödvändig.
Den storsta delen av kursen är på svenska, bara en del av kursmaterial är på Italienska. Ingen förkunskap är nödvändig.
Mål
Att kunna börja säga det du vill säga på
det språket! Vi lägger grunden för det talade språket genom att från början
koncentrera oss på att lyssna och tala
Att träna uttal så att andra förstår när
du talar/läser
Att komma ihåg användbara vardagsord och
fraser
Att börja få inblick i matkulturen och
hur samhället i Italien fungerar
Att kunna förstå en italiensk
meny-kokbok-recept
Att kunna matcha rätta ingredienser
Att kunna välja och handla bra råvaror
(också på Italienska)
Att kunna laga flera italienska
maträtter
Att kunna laga färsk pasta
Att upptäcka italienska mat hemligheter
som man bara kan lära sig genom generationer av matlagning.
Innehåll
Dag 1
Språk: att hälsa och presentera sig.
Uttalet. Artighetsfraser. (60 minuter)
Matlagning: 3-4 traditionella maträtter .(90 Minuter + 45 minuter måltid)
Dag 2
Språk: Olika regioner
olika maträtter och vin. Ord som används i
köket (60 minuter)
Matlagning: Innovativa italienska köket - 3-4 rätter. (90 Minuter + 45 minuter måltid)
Dag 3
Språk: en italiensk måltid och meny. Att vara på en italiensk restaurang. Att handla på mataffären. (45 minuter)
Matlagning: Pasta fresca – Färsk pasta (120 Minuter + 45 minuter måltid)
Dag 4
Språk: Tal 10- 100. Olika säsongers frukter och grönsaker. Att förstå och skriva ett recept på
Italienska.(45 minuter)
Matlagning: Pasta fresca – Färsk pasta (120 Minuter + 45 minuter måltid)
Efter varje tillfälle eleverna kan stanna
och äta tillsammans med lärarna eller ta med maten som är lagad under
lektionen. Alla elever får Italienska föreningens förkläder som minne av kursen :-).
Lärare
Simone De Marchi – Språk lärare (Ordförande
på Italienska Föreningen)
Riccardo
Birghillotti – Chef (www.planetmat.se)
Pris
2600 kr - Ingredienser och utbilndningsmaterial ingår!
(man måste vara medlem för att delta, medlemskort kostar 300kr om året – Varje tillfälle inkluderar en trerätters middag och ett glass vin som passar bra till maten)
Kursmaterial
Materiel från lärare
SAMMANKOMSTER: 4
STUDIETIMMAR: 12-14 (60 minuter/studietimma)
TID: Lördag 10:00 –
13:30
KURSSTART: 21 Maj
Kurstarten är preliminär. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum ca en vecka före kursstart.
Intresserad? Anmäl dig genom att klicka HÄR (ref. Matspråk). Har du frågor, skicka gärna en e-mail till info@casadegliitaliani.se!
Kurstarten är preliminär. Du får en kallelse till kursen med definitivt startdatum ca en vecka före kursstart.
Nessun commento:
Posta un commento